Vos

Vos

Vos is grafisch ontwerper in de breedste zin van het woord. Hij studeerde cum laude af in Grafisch Ontwerpen aan de HKU en ontving al diverse mooie prijzen voor zijn werk. Hij maakt installaties en hij schrijft, fotografeert, ontwerpt producten, boeken en advertenties. Vos werkt in een grafische en iconische stijl, in your face of juist poëtisch. Hij groeide op in Zierikzee, verhuisde naar de Randstad en woont sinds kort samen met zijn gezin in een natuurgebied bij Kerkwerve. Prikkelen in ontwerpen is misschien wel zijn grootste kenmerk; hij prikkelt en verleidt graag. Dit bewijzen de februariposters die hij voor ons maakte. Word maar eens nieuwsgierig naar het programma van dit poppodium. Later wil hij nog veel meer van zichzelf worden. Zijn lievelingseten?  Vis. Zijn ambitie? Herinnerd worden als een goede vader en vrije geest. Lees hier het complete interview met Vos.

Wie ben je?
Vos Broekema, 40 jaar en ooit afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Wat doe je?
Teveel om op te noemen. Hm, stom antwoord. Ik ontwerp, schilder, bouw, probeer en heb nog duizenden ideeën die ik ooit wil uitwerken. Daarnaast werk ik graag buiten op ons schitterende perceel in een natuurgebied op Schouwen-Duiveland waar we sinds kort wonen.

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Verliefd en wellicht dat we trouwen binnen afzienbare tijd?

Wat wil je later worden?
Nog veel meer mezelf graag. Het lijkt mij fantastisch als ik kan leven van mijn vrije werk en binnen mijn oorspronkelijke vakgebied als grafisch ontwerper de krenten uit de opdrachten-pap mag halen.

Wat vond je van de opdracht?
Lekker vrij, leuk om dan andere dingen uit te proberen dan je doorgaans gewend bent te doen.

Het moest swingen

Wat heb je gedaan?
Ik maakte een stel dansende benen die met zichzelf in de knoop lijken te draaien. Het moest swingen want dat is waar bezoekers voor naar De Spot komen uiteraard. Ieder zijn voorkeur in muzieksmaak maar zo’n maandprog amma biedt ook echt ieder wat wils! Leuk om weer eens te illustreren :)

Hoe vond je het zelf gaan?
Lekker vlotjes, later besloot ik er een affiche bij te ontwerpen dat je erboven kunt hangen zodat het één geheel vormt.

Steeds meer geniet ik van het maken van ruimtelijk en vrij werk

Vertel iets over je eigen bedrijf &kunst
 Ik werk als sinds mijn afstuderen (uitstapje in de advertising daargelaten) als zelfstandig ontwerper (grafisch, product, meubel enzovoorts), recent ook steeds intensiever samen met mijn goede vriendin Marjolijn Stappers uit Amsterdam. Steeds meer geniet ik van het maken van ruimtelijk en vrij werk. Dit kan van alles zijn, doorgaans ontstaat het als reactie op actuele -politieke en maatschappelijke-  ontwikkelingen. Zo werk ik aan een serie vlaggen die ontstaat naar gelang ik vind dat ik er ergens een voor moet ontwerpen. Zo heb ik bijvoorbeeld de Zeeuwse Regenboogvlag ontworpen als antwoord op de ongelooflijk bekrompen en achterhaalde instelling van de Gemeente Tholen, Schouwen-Duiveland en Reimerswaal die tijdens de afgelopen Coming Out Day met allerlei smoesjes weigerden de regenboogvlag te hijsen. Mooie boel denk ik dan eerst en vervolgens leidt dat dan tot een ontwerp. Zo maar een voorbeeld. Mijn werk is erg lastig te vatten in een enkele stijl — ik denk dat dit mijn stijl is.

 Wat vind je van de Spot? Te gek, ik ben dol op kleinere zalen en heb er mijn mooiste ontdekkingen gedaan, meest unieke concerten gezien.

Favoriete band?
Flauwe vraag want mijn smaak is te breed om één favoriet te kunnen aanwijzen. Ik heb Madrugada en 16 Horsepower heel vaak gezien in veel verschillende zalen maar ik ga net zo graag naar een dampende hip-hop show, festival of een techno party. The Fugees zal ik ook nooit vergeten.

Droom voor de toekomst?
Poeh hee... Dat er een veel breder het besef komt dat we met z’n allen de wereld leefbaar(der) moeten houden voor met name onze opvolger(tje)s. Klinkt heel simpel maar omvat eigenlijk te veel om te kunnen bevatten. Ga er maar aan staan. Toch leef ik zelf met mijn gezin heel bewust en zijn we veel bezig met hoe we het nog beter kunnen doen en anderen hier ook in kunnen meenemen. Ik hoop dat we, net als de scholieren nu laten zien, de geest krijgen en het veel minder ieder voor zich zal worden.

Je ambitie?
Herinnerd worden als een goede vader en vrije geest. Als ik een of meerdere tijdloze ontwerpen en/of kunstwerken achterlaat is dat helemaal mooi.

Het leven is eigenlijk wel een fraaie hobby

Hobby’s?
Natuur, surfen, tuin/planten/beestjes, muziek, wandelen, lezen, tekenen, vissen en mijn fijne vriendin en kinderen uiteraard. Het leven is eigenlijk wel een fraaie hobby.

Slechtste eigenschap?
Te eigenwijs zijn.

Lievelingseten?
Ik kook graag en liefst pittig. Arabisch, Aziatisch; als het maar een eigen smaak heeft en gezond is probeer ik het. Vis!

Credits foto Vos (rechts): Frank Hanswijk

Meer Vos? Kijk op voornaamvos.nl